Friday, 1 April 2011

Info Tip Usaha Mencari Jodoh Bagi Kaum Wanita

Ya, wanita perlu berusaha. Tapi bagaimana caranya..??

1- Berusaha menyediakan diri sebagai produk 'solehah' yg diidam-idamkan..Biasanya produk 'solehah yg brmutu tinggi dari segi agama dn akhlaknya mempunyai permintaan yg tinggi di dunia dan di akhirat.. Apabila sesuai masanya dn tepat orgnya, serahkanlah 'kesediaan hati' anda unk dirisik dan dipinang dgn jalan syarak..

2- Berusaha mengawal diri supaya jgn gedik, mudah menyerah diri dn mudah melayan kerana wanita sebegini biasanya begitu senang unk dimiliki oleh lelaki yg tdk brakhlak sahaja. Biasanya wanita yg senang dimiliki (hanya dgn sedikit godaan berupa SMS, call, puju-pujian dan lain2) senang pula unk disia-siakan.

3- Berkawan dgn rakan2 yg sejantina yg solehah. Jodoh anda mungkin dikalangan abang mereka, saudara mereka dan sebagainya yg soleh-soleh juga. Jelaskan niat bahawa i2 bukan matlamat, tp wasilah semata-mata.

4- Jika anda trpikat pd agama dan akhlak seorang lelaki dan anda ingin memulakan, pilihlah cara melalui org tengah yg soleh. Jangan menghantar hasrat terus kepadanya kerana ia boleh menjatuhkan martabat dan kemuliaan 'malu' anda di matanya.

5- Minta ibu bapa, abang atau saudara-mara yg mencarikan unk anda.

6- Jika anda dirisik secara langsung oleh seseorang lelaki dan anda memang menyenangi agama dan akhlaknya serta brkeyakinan dia boleh berubah menjadi lebih baik, mintalah dia merisik dgn cara yg lebih mulia iaitu dgn terus melibatkan ibu bapa, bukan hanya brdua-duaan antara anda dgn dia. Ingat cara yg menggunakan org tengah dan mnjauhi fitnah i2 adalah cara yg dilakukan oleh Rasulullah SAW..

SELAMAT MENCUBA..!!!! +_+

- Dipetik drpd novel Denyut Kasih Medik -
- Karya Dr. Farhan Hadi -

No comments: